Waarom is hout schaars?

Misschien heb je het in de krant of in onze vorige nieuwsbrief gelezen: hout in Europa is schaars. En nog steeds, maar wat is daar eigenlijk de oorzaak van?

De beschikbaarheid van Europees hout staat al enkele maanden onder druk en hierdoor stijgen de prijzen. Er lijkt nog geen einde aan te komen en daarom geven wij graag wat meer informatie over de oorzaken van deze schaarste.

Vraag en aanbod uit balans
Ten eerste kampt Europa met structurele problemen die de beschikbaarheid onder druk zet. Hout is erg populair waardoor de houtmarkt een wereldmarkt is geworden. De vraag is continu hoger dan het aanbod. Tegelijkertijd werken de stijgende personeelskosten in de sector niet mee en het structureel tekort aan chauffeurs in de transportsector ook niet. Een ander structureel probleem is de sluiting van een groot aantal zagerijen tijdens de crisis van een aantal jaar geleden waardoor de productiecapaciteit is gedaald.

De tijdelijke problemen die invloed hebben op het aanbod van hout zijn onder andere de koerswijzigingen in de Russische roebel en de Noorse/Zweedse kroon. Maar ook de natte zomer van vorig jaar en het daarna uitblijven van de winter heeft voor de nodige problemen gezorgd. Door de zachte ondergrond konden de bomen onvoldoende worden gerooid. Het aantrekken van de bouw én de stijgende vraag naar pallets versterkt dan het tekort aan hout.

Strategisch inkopen
Ook wij merken dat het aanbod van hout laag is, maar door strategisch in te kopen lukt het ons nog steeds om alle klanten te kunnen voorzien van een mooie, houten verpakking.

Actualiteiten

Beste vriend tegen schokken: de schokrecorder

5.11.2018 - Holland Packing maakt steeds vaker gebruik van schokrecorders. Dat zijn geavanceerde schokindicatoren waarmee het bedrijf precies kan zien waar en wanneer een product een schok of stoot krijgt.

Holland Packing snoept gezond met Werkfruit

5.11.2018 - Gezonde werknemers zorgen voor een gezond bedrijf. Daarom biedt de directie van Holland Packing haar werknemers al anderhalf jaar lang iedere week een kist van Werkfruit aan.

Dit is wél rocket science

5.11.2018 - Holland Packing draagt geregeld zijn steentje bij aan bijzondere projecten. Zo maakt het kosteloos de kist voor de raketten die studenten van de Technische Universiteit Delft bouwen.