• Sterk verpakt goed

 • Wij staan open voor ontwikkelingen

 • Exportkisten op maat gemaakt

 • Uw product met aandacht verpakt

 • Wij pakken alles voor u op

 • Onze service gaat verder

 • Heeft u ook zo'n uitdaging voor ons

 • Sterk verpakt goed

 • Wij staan open voor ontwikkelingen

 • Exportkisten op maat gemaakt

 • Uw product met aandacht verpakt

 • Wij pakken alles voor u op

 • Onze service gaat verder

 • Heeft u ook zo'n uitdaging voor ons

Waarom is hout schaars?

Gepubliceerd op 24 mei 2018

Misschien heb je het in de krant of in onze vorige nieuwsbrief gelezen: hout in Europa is schaars. En nog steeds, maar wat is daar eigenlijk de oorzaak van?

De beschikbaarheid van Europees hout staat al enkele maanden onder druk en hierdoor stijgen de prijzen. Er lijkt nog geen einde aan te komen en daarom geven wij graag wat meer informatie over de oorzaken van deze schaarste.

Vraag en aanbod uit balans
Ten eerste kampt Europa met structurele problemen die de beschikbaarheid onder druk zet. Hout is erg populair waardoor de houtmarkt een wereldmarkt is geworden. De vraag is continu hoger dan het aanbod. Tegelijkertijd werken de stijgende personeelskosten in de sector niet mee en het structureel tekort aan chauffeurs in de transportsector ook niet. Een ander structureel probleem is de sluiting van een groot aantal zagerijen tijdens de crisis van een aantal jaar geleden waardoor de productiecapaciteit is gedaald.

De tijdelijke problemen die invloed hebben op het aanbod van hout zijn onder andere de koerswijzigingen in de Russische roebel en de Noorse/Zweedse kroon. Maar ook de natte zomer van vorig jaar en het daarna uitblijven van de winter heeft voor de nodige problemen gezorgd. Door de zachte ondergrond konden de bomen onvoldoende worden gerooid. Het aantrekken van de bouw én de stijgende vraag naar pallets versterkt dan het tekort aan hout.

Strategisch inkopen
Ook wij merken dat het aanbod van hout laag is, maar door strategisch in te kopen lukt het ons nog steeds om alle klanten te kunnen voorzien van een mooie, houten verpakking.

Meer nieuwsberichten

Ga naar het archief >>

Terug